Uklanjanje tetovaza laserom

Tatoo je danas postao moda modernog drustva te sve vise ljudi koristi ovu metodu za ukrasavanje tijela. Isto tako valja napomenuti da postoje i situacije kada se tatoo nezeljno razvije. U tom slucaju govori o traumatskoj tetovazi (npr. usljed eksplozije). U samim zacecima  bojanja tijela korsistile su se primitivne metode podkoznog ubrigavanja boja koje su mahom bile od prirodnih materijala i gotovo uvjek se radilo o tamnijim pigmentima. Kako je vrijeme prolazilo, tehnologija se poboljsala pa su rucne “igle” zamjenili strojevi a boja se danas moze nabaviti prakticki u svim duginim varijantama. Napraviti tetovazu nije sigurno lak posao, pogotovo ako je ona pravo umjetnicko dijelo ,ali skinuti ju je daleko teze. Problem je taj jer se pigment nalazi u intradermalnom dijelu,ispod vanjskog roznatog dijela, te je takvog sastava da se ne resorbira u organizam (dakle makrofagi ga ne mogu pojesti). Prve metode odstranjivanja tetovaze su se svodile na kemijsku ili kirursku abraziju,dakle odstranjivala koza sa jasnim oziljnim rezultatima. Pravu revoluciju u odstranjivanju tetovaza izazvali su prvi Q-switched laseri koji su sposobni proizvesti ogromne snage reda milijardi wata ali u znatko kratko vrijeme (milijardinku sekunde). Tako visoke koliko energije predane u tako kratko vrijeme ,ukoliko se aprosbiraju u pigment tetovaze izazivaju njegovo razbijanje na manje elemente bez grijanja. Ti elementi vise nisu cestice pigmenta vec njegovih subdijelova koji mogu biti ili metabolizirani ili pak ostaju u tkivu ,ali im novonastale dimenzije daju gotovo nevidljiv oblik.

No da bi se to desilo, potrebno je:

1. svijelosna energija mora doci do pigmenta (dakle koza biti svijetla te pigment ne smje biti predubok)

2. svijetlosna energija se mora apsorbirati u pigment (dakle boja pigmenta mora biti odgovarajuca tj. laser mora biti za tu boju i u tom smilsu danas se mogu skidati crna, zelena, zuta, plava i crvena)

3. potrebna je odgovarajuca kolicina nergije (laserski izvor mora biti Q-switched tipa)

 

Iz navedeng je jasno da postoji citav niz varijabli radi kojih tretman moze biti neuspjesan. Prva od tih je tipologija tatoo-a, tj. dali je profesionalni ,izradjen sa masinom (bolja situacija jer je pigment rasporedjen na jednakim dubinama) ili amaterska, koja je boja koristena (dali su mineralne soli ili prirodni materijali te sama boja pigmenta), fototip koze koja se tretira (jasno je da svijetlo lasera ne poznaje razliku izmedju pigmenta koze i tatoo-a, dakle postoji mogucnost stvaranja hipopigmentacija  – bijele fleke jer se unistavaju stanice koje proizvode prirodan pigment koze). Iz svega navedenog, za uklanjanje tatoo-a sigueno je potrebno obratiti se lijecniku sa iskustvom u tom podrucju. Nerijetko se uklanjanje radi kombinaciju lasera i kemijske abrazije. Iako su rezultati danas dosta zadovoljavajuci, tetovaza se u vecini nece uspjeti ukloniti u potpunosti ,a u tom pogledu najbolji se rezultati imaju sa jednobojim tamnim tetovazama na izuzetno svijetloj kozi.

Odgovori