Nezeljene reakcije u tretmanima trajne redukcije dlakavosti

Profesionalni svjetlosni tretmani permanentne redukcije dlakavosti bilo da su radjeni IPL-om ili laserom imaju svoje indikacije i kontraindikacije te dokumntirane nuspojave iz poznatih i nepoznatih razloga.

Potrebno je medjutim reci da ukoliko se tretman provede pravilo ,mogucnost nuspojava je drasticno mala. To se konkretno odnosi na odabir klijenta (analiza boje koze i dlacice, koristenje eventialnih hormonskih lijekova ili uzimanje vitamina K), odabir zone (neke zone su vise osjetljive i tamnije od drugih), priprema zone za tretiranje (ciscenje i hladjenje) te ono sto j enajvaznije posttretmanska njega (ponovo hladjenje i aplikacija kreme na bazi cinkovog oksida). Ukoliko se vodi racuna u svim ovim elementima mogucnost nuspojava je svedena na statisticki minumum (par %). Medjutim problemi upravo nastaju jer se tih nekoliko pravila uglavnom nik ne pridrzava. Neki iz neznanja,a pak drugi jer nemaju vremena. Tako da se moze desiti da se zona tretira prejakom energijom sto ce dovesti sigurno do visoke ucinkovitosti (sto se ponekad eksplicitno i trazi kada su dlacice jako duboko),ali isto tako povecava se rizik opekotina. Opekotina kod lasera ili IPL-a nije klasicna opekotina sa bulom jer se energija generira ispod koze a ne iznad. Ekspertan operater ce je odmah prepoznati je koza lagano promjeni boju sa svijetlo crvene (eritem) u tamno crvenu. To znaci ,ukoliko se odmah ne tretira ledom i vazodilatacijskim kremama, da ce to podrucje unutar 24 sata degradirati u klasicnu IPL-sku opekotinu. Dakle podrucje ce potamniti, koza ce se retraktirati i osusiti, okolnje tiko ce se upaliti (svako crvenilo je upala). Tako nadrazena koza izuzetno je sklona stvaranju pigmentacija (koje su u biti obrambena reakcija same koze ukoliko je izalzemo suncu). Ukoliko se pak dodatno prekrdasi sa energijom (u tom slucaju moze biti radi krive procjene boje koze),moguce je unistiti permanentno dio melanocita (stanice koje proizvode pigment) te tako izazvati ono sto se naziva hipopigmentacija (povlacenje pigmneta). Ponekad, taj je efak je trazen (npr kod tremana nezeljnih pigmentacija). Dok se u slucaju hiperpigmentacija stvari rijesavaju u maksimalno nekoliko mjeseci , kod hipopigmentacija potrebne su godine. Uz tu nuspojavi,ako je podrucje bilo izuzetno dlakavo (i u stakvim se situacijama mora posebno paziti),te ukoliko zona nije pravilo pripremljena, moguce je izazvati folikulitis (upala folikula dlake) sa pojavom pristica ili pak pravih oziljka. U tom se slucaju preporucuju umirujuce kreme (aloe vera, zink, bepanthen,..), lagano ispiranje i jasno opet izbjegavanje sunca. Poznate su takodjer u literaturi i slucajevi alergijskih reakcija iz nepoznatih razloga.No to su stvarno dosta rijetki slucajevi. No, sve navedeno ne treba obeshrabriti potencijalne koristitelje takvih usluga. Upravilu , ukoliko se tretman dobro napravi nema nikakavih problema. Pigmentirajuce rekacije koze, moguce su ukoliko klinet uzima odredjenu hormonalnu terapiju ili unosi vitamim K. Hormonalna terpaija ne ukljcuje kontracepciju ,dakle moze se slobodno tretirati.

Kontraindikacije (kada se ne tretira) svedene su na:

Bolesti koze

Upalna stanja koze i rane

Hormone

Trudnoca

Ne tretira se podrucje stitnjace

Tromboflebitisi na donjim udovima

 

Vezano za trudnocu,mora se reci da se radi o relativnoj kontraindikaciji. Naime ,nema nikakve interakcije lasera ili IPL-a na plod,no tretmani se a priori ne rade iz leganih razloga (u slucaju pobacaja najlakse se reci da je od nekog tretmana), dok npr stitnjaca se ne tretira jer su jos uvjek nepoznate fotostimulacije sa takvim zljezdama. Jedno pitanje je bilo vezano takodjer za epilaciju pazuha. Ona se moze sprovoditi per problema te jedina nuspojava koja se moze javiti je smanjeno znojenje (obzirom na sok zljezda znojnica). Limfni cvorovi su preduboko da bi bilo ikakave interakcije.

Odgovori