Edit Koji laseri/IPL su najbolji izbor za epilaciju

Obzirom na tipologiju dlaka i koze postoji jako puno vrsti svijetlosnih izvora koji su dobar izbor za tu aplikaciju. 

Prije, jedna mala digresija sto se tice laserskih uredjaja. Laserski uredjaju imaju 2 imena. Jedno je ono komercijalno ,naziv po kojemu se prodaju. Kao u automobliskoj industriji recimo Fiat Punto. Dok je drugo ime ,ono sto je u biti puno vaznije ,identificira koju vrstu laserkog izvora ima aparat. Paralela sa autima bi bila vrsta motora (dizel, benzin, elektricni itd..). Po ovoj drugoj raspodjeli je vrlo lako identificirati o kojem je aparatu rijec jer vise aparta raznih firmi sa istim izvorom imati ce gotovo identicni efekat u tretmanima. U tom kontekstu razlikujemo npr: Aleksadrit, diodni, Nd:YAG,Er:YAG, CO2, Dye, rubinski, Q-swithed Nd:YAG itd. Ovjde cemo analizirati 3 najcesta tipa lasera koji se kod nas najcesce koriste (diodni 808nm, aleksandrit i Nd:YAG)

Epilacija je tretman kod kojega je vazno samo nekoliko parametara:

1. boja dlake

2. boja koze

3. debljina dlake

4. dubina dlake

 

U globalu vrijedi pravilo sto je dlaka tanja ,tamnija i plica te koza svijetlija ,lakse cemo je epilirati sa bilo kojim tipom lasera za tu aplikaciju (Nd:YAG, Aleksandrit, diodni).

1. dlaka tamna i duboka ,koza tamna (Nd:YAG pa diodni pa Aleksandrit)

2. dlaka svijetla i duboka, koza tamna (nijedan ,ali od 3 najbolji ND:YAG)

3. dlaka svijetla i duboka, koza svijetla (diodni,ND:YAG, Aleksandrit,)

4. dlaka svijetla i plitka, koza svijetla (diodni, ALeksandrit, ND:YAG)

5. dlaka jos svijetlija, koza sviejtla (Aleksandrit, diodni, ND:YAG)

 

Dakle , sto je dlaka svijetlija Aleksandrit je bolji izbor ,ali njegovo svijetlo penetrira plice nego ND:YAG laser, koji ne pali jako svijetle dlake. Po dubini penetracije najplici je Aleksandrit, pa diodni, pa ND:YAG. Po apsorpciji u crnoj bolji najbolji je Aleksandrit pa diodni pa ND:YAG. Drugim rijecima ako ne zelimo opeci kozu koja je tamna ne mozemo korisiti Aleksandrit nego ND:YAG. Diodni je nesto izmedju.

 

Sto se tice IPL-a, za kvalitetnu epilaciju mora biti vodeno hladjen sa filtrom od 550nm, vrlo jak i sa mogucnoscu okidanju serije pulseva. U tom slucaju performance su gotovo kao i kog lasera.

Odgovori