Kako bi tocno trebao izgledati tretman epilacije laserom/IPL-om

Tretmani epilacije svijetlosnim izovrima jedni su od najcescih koji se obavljaju u salonima i lijecnickim ordinacijama. Ovdje cemo ukratko opisati kako bi trebao izgledati tretman pocevsi od pripreme do njege nakon samog tretmana. Bez obzira dali se radi o laseru ili pulsirajucem svijetlu procedura je gotovo identicna. Postoje male varijacije obzirom na specificnu opremu koju netko koristi,no u globalu se moze reci da je procedura standardizirana.

Prvi dolazak bi trebao sluziti samo za kontrolu realnog stanja i u tom slucaju pacijent/klijent nebi trebao odtrsanjivati dlacice kako bi se mogla analizirati njihova morfologija (boja, debljina, rasporedjenost itd). Bilo bi vrlo profesionalno i koristi uzimati na svakom tretmanu fotografsku dokumentaciju. Na dan tretmana dlacice se trebaju obrijati tako da ne vise iz koze. To je od izuzetne vaznosti jer moze doci do spaljenja koze na onim mjestima gdje dlacica viri. Ukoliko se radi o tamnijoj kozi jer je izlagana suncu (dakle tipican period poslje ljeta), potrebno je izvrsiti nekoliko tretmana depigmentacije kako bi bio sto veci kontrast izmedju dlacice i koze. Znamo da sto je koza svijetlija i dlaka tamnija ,tretman ce bit uspjesniji.

Koza se ocisti prije pocetka tretmana te se hladi na nacin opisan kao i kod tretmana kapilara. Dakle ice pack.ovima na temp.0 c oko 30 sek. Onda se nanosi tanak (oko 1mm) sloj gela za ultrazvuk (transparentan) i u toj fazi odabir gela je bitan jer nesmje imati mjehurice zraka u sebi. Ometali bi prolazak svijetla. Tako se pripremaju povrsine od max. 30×30 cm ukoiko se tretman vrsi sa IPL-om. Dok u slucaju lasera koji ima daleko manju glavu ,samo se hladi sa ice-pack.om ali se ne nanasa gel jer obicno laserski uredjaju imaju direktan izlaz svijetla dok IPL preko kristala koji je u kontaktu sa kozom. Jednom na pripremljenu kozu postavlja se handpiece aparata i vrsi se emisija po parametrima koji su namjesteni. Izvrseno hladjenje sluzi izmedju ostalog da malo anestetizira kozu pa je osjecaj varjabilan ali uglavnom ono sto bi se trebalo osjetiti je kao ugriz sa iglicama te naknadna toplina. I sto se jace osjeti ,to je i jaci efekat. NEma epilacije bez te “boli”. Koza se nakon emisije zacrveni te se oko pojedinih dlacica javlaju perifolikularni edemi (kruzne otekline kao nakon ugriza komarca). To je dobar znak, znaci da je predano dovoljno energije. Ovo stanje moze trajati maksimalno 24 sata. Nakon emisjie kozu je potrebno ponovo hladati i ova faza je jako bitna. Ponovo se stavlja ice-.pak i drzi se toliko da se koza ohladi. U medju vremnu se pripremaju slijedece zone. Jednom kada se koza ohladila,skida se gel i stavlja se krema na bazi cinka, aloe vera ili vez nesto trece osvjezavajuce. Dokle god traje crvenilo nesmje se izlagati suncu/solariju kao ni prije tretmana. Najbolnija podrucja su ona sa najvecom gustocom dlaka i debljinom te tamnija koza (pazuh, bikini linija itd)

Odgovori