Pulsirajuće svijetlo – IPL

Izvori pulsirajućeg svijetla visokog inteziteta ( IPL ) pojavili su se na tržištu 1998 godine kao rezultat kliničkih studija vođenih tijekom 80-tih i 90-tih godina. IPL je za razliku od lasera polikormatski (više boja), nekoherentan izvor svijetla čije valne duljine pokrivaju spektar od 390nm – 1200nm.

 

Dakle radi se o izvoru svijetla koji je po svojim temeljim karakteristikama potpuno suprotan laseru. IPL svoju primjenu prvenstveno nalazi u tretmanima većih površina obzirom da se često puta prelazi i 10cm2 spota. Indikacije za primjenu IPL su prvenstveno vezane za spektar vanih duljina koji su svakim bljeskom emitirane.

 

Poznavajući krivulje apsorpcije pojedinih kromofora proizvođači IPL uređaja obično nude filtre koji imaju ulogu limitirati spektar valnih duljina (boja) na one koje se bolje apsorbiraju obzirom na željeni tretman. Teoretski se IPL-om mogu tretirati površinske pigmentarne lezije (lentigo solari), površinske vaskularne lezije (teleangektazije lica, rozacea, coperoza ), epilacija te fotorejuvenacija lica. Naglasak je namjerno stavljen na teoretski jer poznavajući teroiju u selektivnoj fototermolizi ,jasno nam je da IPL kao svjetlosni izvoj nije toliko selektivan kao laser. Tako da u praksi uvelike ovisi o pravilnom odabiru pacijenta i velikom iskustvu operatera.

 

Konstruktivno IPL se sastoji od bljeskalice (slična fotografskoj) ispunjena plinom xenonom. Prolaskom električne struje kroz xnenon stvara se svijetlosni polikromatski nekoherentan bljesak. Prolaskom kroz različite filtre spektar biva sužen kako bi tretman bio usredotočen na jednu određenu aplikaciju.

 

Kod pojedinih proizvođača ugrađuje se kontrolna elektronika i senzori fototipa kako bi instrument bio što sigurniji i u neiskusnim rukama. Obzirom na sam proces stvaranja zraka te njihovu različitu energetsku gustoču (neke boje imaju višu energiju, neke druge nižu) kao i neselektivnost (široki spektar) jasno je da su IPL uređaji u mnogim aplikacijama manje učinkoviti nego laser, pogotovo kada se radi o selektivnoj ablaciji ili fotokoagulaciji. Područje gdje se IPL uspješno primjenjuje je svakako epilacija i fotorejuvenacija. Svakako zahvajujuči većim operativnim spotovima. No treba znati slijedeće. Da bi IPL uređaj bio učinkovit u tretmanima koji prelaze u dermatološku domenu, on mora imati potrebnu snagu te ono što je bitnije vrlo preciznu kontrolu snage kroz vrijeme. U praksi takvu su uređaji višestruko skupnji i od lasera ,a učinkovitost im je svakako manja.

 

U poslijednje vrijeme pojavilo se mnoštvo proizvođača pulsirajućeg svijetla na tržištu. Valja imati na umu da respektabilni proizvođači imaju sve certifikate (ISO normative i CE normative) za svoje uređaje pa to treba imati na umu pri kupnji. Loš IPL će napraviti samo neselektivnu opekotinu tkiva, pogotovo ukoliko je kontrola pulsa loše izvedena. Zato je potrebno puno pažnje pri odabiru instrumenta. Ukoliko su na prvom mjestu vaskularne lezije,a onda tek epilacija potrebno je odabrati IPL sa kontaktnim kristalom i vodenim hlađenjem. Takva kostrukcija omogućuje postizanje vrlo visokih razina enegije koje su potrebne na bi se kapilari koagulirali. Ukoliko kontaktna glava ima ugrađeno dodatno hlađenje kože, rezultat će se postići u većoj sigurnosti, no valja reći da će se gotovo uvijek dovesti stanje tkiva do lakše opekotine ukoliko moramo otkloniti kapilare promjera većeg od 0.1 mm. Razlog stoji u samoj činjenici da IPL nije selektivan monokromatski izvor svijetla kao laser, već polikromatski. Ono što IPL više klase omogućuje, je jedan širi vid fotorejuvenacije, ne samo na strukturalnoj komponenti kože već i na teksturalnoj (ektazije, pigmentarne lezije, masna koža itd), dakle sve ono što čini fotostarenje kože. To je ujedno i razlog zašto se ponekad preferira fotorejuvenacija sa IPL-om,a ne sa laserom. Jasno je da ukoliko postoji mogućnost rada sa više svjetlosnih izvora, imamo izbor oko najbolje kombinacije (npr. KTP i 808nm laser). Valja reći i to da je potrebno nekoliko seansi IPL-a da bi se postigao isti rezultat kao laserom pa i o tome valja voditi računa. Glede održavanja uređaja, potrebno je mijenjati bljeskalicu nakon određenog broja bljeska i to je podatak o kojem treba voditi računa. No i taj se podatak mora uzeti sa rezevom jer odnost cijene i performansi ovisi i o veličini zone koje mogu tretirati. Uređaji koji imaju vodeno hlađenje skloni su stvaranju kamenca te zahtijevaju dodatno održavanje nakon određenog perioda. Ali, kako je već rečeno učinkovitiji su nego oni sa zračnim hlađenjem. Kako tehnika napreduje nude se sve bolji uređaji sa stabilnijom emisijom, sustavom za aktivno hlađenje tkiva, senzorima fototipa itd. No, pravu razliku uvijek čini dobro educiran operater. Iz toga razloga potrebno je uvijek posvetiti dovljno vremena i pažnje na edukaciju. Vrlo dobro educiran operater moći će iz IPL-a izvući puno više nego loš operater sa laserom.

Odgovori