Archives:

You are here:

U posljednje vrijeme pojavili su se na trzistu IPL uredjaji za kucnu primjenu. Radi se obicno o baterijski napajanim, laganim,malim uredjajma,gdje se deklariraju karakterstike dovoljne da bi se osigurala kavliteta ravna profesionalnoj opremi. Obicno su takvi uredaji znatno jefiniji negoi i serija tretmana epilacije, predividjeni su za koristenje kod kuce te ne izazivaju nikakve nuspojave. Iz svega navedenog dalo bi se zakljuciti da je investicija u tako nesto opravdana i da nema potrebe posjecivati salone ili lijecnicke ordinacije i ostavljati odredjene sume novca. No, dali je zaista tako? Ajmo malo analizirati poblize jedan takav uredjaj koji usput receno predstavlja jedan od boljih u tom smislu – Philips Lumia. Uredjaj je vrlo elegantne strukture, napaja se sa 2 punjive baterije i deklarirano je 50000 flasheva. Reklo bi se jako zgodan aparat. Medjutim, da bi IPL bio efikasan u tretmanima epilacije (jer su ovi namjenjeni za tretmane epilacije) moraju se uzeti u obzir odredjene cinejnice:

 

1. Snaga bljeska (koja se mjeri u J/cm2, zapravo korektnije gustoca energije). Kod profesionalnih uredjaja snaga bljeska je 50 tak puta veca. Sta to znaci? To znaci da cu sa profesionalim uredjajem tretrati gotovo svaki tip dlacica (tanke i debele, one koje senalaze plitko, i one koje se nalaze jako duboko, crne, i smedje) jer kao sto je receno u tekstu o IPL-u, svjetlosna se energija pretvara u toplinu. Ako je nemam ,nema i topline. Baterija nije dovoljna da bi osigurala tu snagu. Vodite racuna da se profesionalni IPL napaja sa 2000W , dok npr. Lumia sa 8W. Dakle sto se tice strukture same dlake, u najbolje slucaju reagirale bi izuzetno crne dlacice, tanke ,plitke na bijeloj kozi.

 

2. Duzina pulsa (koja se mjeri u milisekundama), koja je vrlo vazan podatak u kucni uredjajma je fiksna te u slucaju Lumie nije ni deklarirana. Taj podatak je bitan jer mi duzi pulsevi omogucuju dublje prodiranje i rad na debljim dlacicama. No da bi puls bio dug, svjetlosni bljesak treba trajati dugo,a za to je opet potreno napajanje koje baterija ne moze dati

 

3. Pauza izmedju 2 bljeska je direktno u ovisnosti sa velicinom sistema za injektiranje bljeskalice. Taj sistem (kondenzatori), je kod profesionalnog uredjaja 100 tinjak puta veci nego kod jednog ovakvog,sto omogucuje brzo “okidanje”, veliku snagu, duge pulseve itd.

 

4. Trajanje lampe. Kod ovih kucnih verzija,lampa se ne hladi adekvatno jer je hladjenje sprovedeno pomocu malog ventiatora,dok kod profesionalnog uredjaj ,obicno nailazimo na vodeno hladjenje. Lampa u trenutku bljeska dostize par stotina stupnja a mali ventilator to nemoze adekvatno ohladiti. Radi tog razloga 50000 flasheva je vrlo vrlo optimisticna brojka.

 

Da rezimiramo:

Kucni uredjaj bi mogao imati neke dugorocne ucinke (nakon nekoliko mjeseci uporabe) na podrucijma koje imaju vrlo tanke, tamne i plitke dlacice na svijetloj kozi. Sve ostalo nece funkcionirati. U biti i sam proizvodjac deklarira da se tretmani rade svaka 2 tjedna (sto ide protiv logike fiziologije rasta dlaka gdje se dobro zna da su faze 4-6 tjedna) te da ti isti tretmani sluze za USPORAVANJE rasta dlacice (a ovo pise u user manualu,dakle ogradili su se sami od eventualnih kritika) dok profesionalni tretmani sluze za permanentnu redukciju dlakavosti. Dali se isplati investirati par stotina eura u takav aparatic?