Ožiljci post akne

Proslo je podosta vremena kada sam poslijednji put pisao o ovoj problematici pa bi bilo uredu ponoviti gradivo jer je rezultat posljenje ankete bio da je to najcesca problematika radi koje se odlazi u ordinacije i salone sa ciljem da se problem rijesi.
Odmah u startu valja reci da su oziljci dosta kompleksna kozna anomalija koja je rezultat neke prethodne nepovoljne situacije (upala, kirurski rez, trauma, akne itd). Nasa koza ima veliku sposobnost regeneracije ,ali nema pamcenje ,tako da se regeneracija odvija po nama estetski ne prihvatljivim obrascima. Drugim rijecima , nakon nekog ostecenja , koza cijeli, ali ne kao sto je bila prije vec se stvara novo tkivo koje nazivamo oziljak. Oziljci mogu biti raznih tekstura, boja ,dubina, visine, sirine a najcesce ih djelimo na nekoliko kategorija:
  1. Hipertroficki oziljak – koza je izdignuta
  2. Atroficki oziljak – koza je ulegnuta
  3. Ice pick – uske i duboke rupe
  4. Boxed – razlicita ulegnuta ,plica sa definiranim rubom
  5. Rolling – velika ulegnuca sa zaobljenim rubovima
Kao sto se vidi, radi svoje kompleksnosti nije tako lako tretirati ovaj problem. Treba uzeti u obzir da je koza napravljena od nekoliko slojeva,ali samo onaj povrsinski roznati se obnavlja i na njega mozemo djelovati. Drugim rijecima ,njega mozemo i odstraniti i on ce se ponovo polako stvoriti. Cesto puta to nije dovoljno da bi se uklonio oziljak jer on seze dublje (pogotovo kod Ice pick tipa koji je dosta tipican za akne). Vec po svom ovom napisanom ,lako je zakljuciti da lagane metode nece uciniti nista na nase oziljke te da se pomoc treba potraziti u lijecnickim ordinacijama, dermatologa ili jos bolje kiruga koji moze kombinirati i neke kirurske zahvate kako bi dodatno poboljsao tretman. U zadnje vrijeme sve vise se govori a laserskoj dermoabraziji. Dakle , da bi nas oziljak uklonio potrebno je “izguliti kozu”. Kako cemo to napraviti to je izbor specijaliste. Moze se raditi kemijska dermoabrazija sa raznim kiselinama (TCA i slicno) , moze se optirati za lasersku dermoabraziju gdje ce laser vaporizirati kozu, moze se odabrati mehanicka dermoabrazija za brusnim plocama. Sve ove metode su invazivnog tipa, tj. nakon zahvata slijedi dug period oporavka. Obicno se povrsinski sloj kompletno odstranjuje i naravno tako liveliramo donje slojeve,ali ovo je jedina istina kod pravih oziljaka. Samo tamo ce te ih ukloniti. Sve ostale ne invazivne, ne ablativne metode, omeksati ce kozu, biti ce sjajnija i ljepsa, rupice ce biti nesto finije,ali nista bitno se nece promjeniti.
Tako da se treba razluciti kada se radi mikrodermoabrazija u salonu a kada vaporizacija sa CO2 laserom u kirurskoj sali. Treba takodjer reci da beskonacne mikrodermoabrazije, radiofrekvencije, dermoigle i slicno dati ce isto neki efekat ukoliko se tretmani provode godinama,no sumljam da cete biti zadovoljni sa tom cinjenicom. Obzirom da su vecina oziljaka kao sto sam rekao preduboki, cesto puta se radi ispun ispod kako bi se podigao, pogotovo u slucajevima boxed ili rolling tipa. Na taj nacin mozemo nesto manje odstraniti i tako lakse obraditi zonu. Ispun se moze raditi pomocu vlastite masti (lipofiling) i daje dobre rezultate. Naravno radi se o polukirurskoj tehnici.
No , zasto onda sluze svi ti frakcijski laseri, radiofrekvencije, ultrazvuci, struje itd? Sve te metode su jako dobre za prevenciju starenja te za vracanje mladjeg izgleda koze u situacijama gdje ne postoje velike problematike. Vodite racuna da se kod ovih metoda radi samo na epidermisu (povrsinskom sloju) te na dubljim slojevima gdje npr. sa neablativnim laserom mozemo djelovati na kolicinu kolagena i elastina te uciniti kozu nesto cvrscom i zategnutijom. Jasno je da ce se i u tom slucaju oziljci malo “ispeglati”,ali oni uvjek biti tamo.
Sto se tice prosirenih pora, tu je stvar dugacija. Prosirene pore nisu u uzem smislu rijeci oziljno tkivo vec dilatacija postojecih struktura. Radi se dakle o manjem problemu i cesto puta moguce ga je ublaziti (ne ukloniti) upotrebnom nekih od neinvazivnih metoda koje imaju zajednicko da djeluju termicki na kozu. To iz prostog razloga sto naglo zagrijavanje kontraira kolagenske spirale (nacinjene od proteina) te se struktura malo stisne. Kao kad stavimo meso na vrucu tavu. Naravno potrebno je vise seansi a najbolje rezultate u tom podrucuje daju neablativni frakcijski laseri ( ne vaporiziraju kozu). Sve u svemu , stara kirurska poslovica kaze, oziljak mozes skinuti samo manjim oziljkom, zato pazite na vasu kozu i ukoliko imate problema sa aknama , lijecite ih, nemojte cekati da same prodju jer bi ishod mogao biti trazenje po netu kako ih ukloniti sa nezadovojavajucim epilozima.