Kirurgija

You are here:

U kirurškoj praksi laser ima dugu prošlost primjene. Od topičke primjene u dermokirurgiji do primjene u endoskopskoj kirurgiji laser danas u pojedim područjima predstavlja stat of the art i sinonim za minimalnu invazivnost. Laser je moguće vrlo efikasno vaporizirati benigne tvorevine dišnih puteva ( primjena u pulmologiji ) gdje se optička nit uvodi kroz endoskop te se laserska zraka usmjeruje direktno na leziju. Obično se koristi valna duljina od 980nm koja ima visoku koeficijent apsorpcije u vodi te tako omogučuje vaporizaciju neželjenog tkiva.

U endovaskularnoj kirurgiji laser zauzima vrlo bitno mjesto. Problemi krvnih žila i safenične vene vrlo su rašireni u populaciji starije dobi. Standardna procedura predviđa tvz. striping vena gdje se one doslovno čupaju stvarajući ne male postoperativne posljedice pacijnetu kao što su bol, hematomi, edemi i neugodno dug oporavak. Laser otvara novu mogućnost u tom području. Kao što je moguće selektivnom fotokoagulacijom riješavati probleme vaskularnih lezija tako je moguće uvođenjem optićke niti ( 600um ) u venu vršiti njenu koagulaciju uz minimalnu invazivanost (nekoliko mm. rez ) , minimalnu lokalnu anesteziju te sa vrlo dobrim postooperativnim tijekom pacijenta i gotovo uvijek bez komplikacija edema i hematoma. Mogu se vršiti koagulacije vena širine do 2 cm, a obično se koristi laserski izvori u kontinuiranom modu valne duljine oko 800nm.To je iz prostog razloga što ta valna duljina nema veliku apsorpciju u vodi te u slučaju perforacije vene (ukoliko vena ima puno čvorova i neravnina ) nema mogućnosti opekotina tkiva. Kombinacijom kirurškog zatvaranja vene i laserskog fotokoagulacijom postužu se vrlo dobri rezultati kroz dug period što se sa ostalim tehnikama nije moglo postići do sada.

U estetskoj kirurgiji laser u posljednje vrijeme ima sve više prodora radi izvanrednih rezultata i minimalne invazivnosti kao i traume za pacijenta što je u estetskoj kirurgiji vrlo bitno. Kirurški rez se ponajviše radi CO2 laserom koji emitira na 10600nm (velika apsorpcija u vodi) ili 980nm. Posebno treba spomenuti tehniku laserske liposkulpture gdje se optička nit uvodi u masno potkožno tkivo koje se kombiniranim fototermomehaničkim efektom lasera emulzificira (dolazi do ropture membrana adipocita). Dobivena oleozna masa se ispumpava kao prilikom liposkucije. Prednost tehnike je višestruka. Zahvat se izvodi u tumescentnoj anesteziji, postoperativni tijek pacijenta je vrlo kratak, prisutnst hematoma je minimalna ( ne dolazi do mehaniče ropture konektivnog tkiva), kao i edema. Tom tehnikom moguće je vrlo efikasno oblikovati tkiva te obrađivati više dijelova tijela u više seansi bez bojaznosti. Mogu se tretirati svi dijelovi tijela uključujući lice, koljena, gležnjeve i nadlaktice. Obzirom na duboku stimulaciju fibroblasta prilikom tretmana dolazi do efekta retrakcije kože te neogeneze elastina i kolagena tako da je kraljnji rezultat zategnutija koža i bolje modelirana tkiva nego sa drugim tehnikama (liposukcija, vibroliposukcija itd ). Tom je tehnikom radeći u vrlo površnom sloju kože moguće uspješno obrađivati i probleme difuzne lipodistrofije ili celulita.

Jedno posebno mjesto, laser sigurno zauzima u primjeni kirurgije hernije diska. Uobičajena je praksa da se pacijenti koji boluju od lezija hernije diska operativno liječe. Operativni zahvat je vrlo nezahvalan za pacijenta radi mogučih operativnih komplikacija, a postoperativni oporavak je dosta spor i zahtjeva mirovanje pacijenta. Nedavno je protokolirana tehnika transkutalne vaporizacije hernije diska pomoću lasera valne duljine 980nm. Zahvat se sastoji u uvođenju kanile duljine do 30cm na mjesto lezije pod kontrolom floroskopije. Pacijentu se daje samo lokalna anestezija te je on potpuno svijestan i surađuje sa kirurgom. Kroz kanilu se uvodi optička nit preko koje laser kasnije vaporizira leziju. Operacija traje 20tak minuta te se nakon zahvata pacijent odmah može vratiti svojim normalnim aktivnostima.